Arkadan çarpmalar takip mesafesinin yeterli olmamasından kaynaklanır. Önümüzdeki araç sürücüsünün ne şekilde fren yapacağını kestiremeyeceğimiz için önümüzdeki araçla mesafemizi yeterli tutmalıyız. Fren lambası hafif frene dokunduğumuz zamanda veya çok ani sert fren yaptığımız zamanda aynı yanar. Biz önümüzdeki araç sürücüsünün ne şekilde fren yapacağını kestiremeyeceğimiz için mesafemizi yeterli tutacağız.
Takip mesafesi hızımızın yarısı kadar metre veya aracımızın 2 sn aldığı yoldur.
Örnek : Hızımız 90 km/s ise mesafemiz 45 m olmalıdır
Her ders 50 dakikadır. Dersler birebir verilir. Araç içine sürücü adayından ve direksiyon usta öğreticisinden başkası bindirilemez. Aynı araca 3 kursiyeri alıp 15 dakika araç kullandırıp 30 dakika diğer adayların araç kullanmalarını izlemesi direksiyon dersi sayılmaz. Direksiyon dersi kursiyerin direksiyon başında geçirdiği 50 dakikadır. Tümbay Sürücü Kursunda direksiyon dersi 16 saat birebir her ders 50 dakika olarak verilmektedir.
Aracın 2 sn içinde aldığı yol veya aracın hızının yarısı kadar metredir. Yani 90 km/s hızla gidiyorsak önümüzdeki aracı 45 mt. takip etmeliyiz. O yüzden arkadan çarpan takip mesafesini yeterli tutmadığı için her zaman suçludur.
Aracımızın 2 sn aldığı yolu 88ve 89 metodu ile kontrol edebiliriz.
Ornek: önümüzde ki araçla tekip mesafemizin yeterli olup olmadığını kontrol etmek istiyorsak önümüzde ki araç karayolunda ki belirli bir boktadan çıkınca bu nokta yol kenerında ki işaret levhası olabilir, bir ağaç olabilir, yoldaki asfalt yaması olabilir biz içimizden gözümüzü yoldan ayırmadan 88 ve 89 diye sayacağız eğer bu süre zarfında aracımız önümüzde ki aracın çıktığı o noktaya geldiyse demek ki mesafemiz yeterlidir eğer o noktay geçtiysek demek ki önümüzde ki aracı yakın takip ediyormuşuz ayağımız gazdan geçmeliyiz.
Ehliyet sınavını başarıyla geçebilmeniz için her testten en az 70 puan almalısınız.
Ehliyet sınavında adaylar, en fazla 4 (dört) yazılı, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahiptir.
Ehliyet sınavı direksiyon bölümüne her bir sürücü adayının 4 kez girme hakkı bulunmaktadır.
Ehliyet sınavını başarıyla geçebilmeniz için sınavda en az 35 soruyu soruyu doğru cevaplamalısınız.
Ehliyet sınavındaki soruların 13`ü ilk yardım bilgisi dersinden sorulmaktadır.
Ehliyet sınavındaki soruların 10 tanesi araç tekniği (motor) dersinden sorulmaktadır.
Hayır. Ehliyet sınavında yanlış cevapladığınız sorular net sayınızı etkilememektedir.
Artık ehliyet sınavı her zaman yapılıyor e-sınav sistemine geçildi her ayın 10 kadar kayıt olan kursiyerler o ay içerinde teorik eğitimlerini görüp e-sınav a girebiliyorlar e-sınav elektronk sınav demektir bigisayar ortamında sınav yapılıp sınavdan sonra sonuç kursiyere anında bildiriliyor
Toplam 45 dakikadır
Sınavda toplam 50 soru sorulur
Başarı puan barajı 100 üzerinden 70'dir.
İstatistiklere göre en fazla trafik kazası cumartesi günü ondan sonrada cuma günü oluyormuş.En az Trafik kazasının olduğu gün ise çarşamba günüymüş.
Stajerlik sadece iki yıl geçerlidir.Şartı da iki yıl içerisinde 75 ceza puanını dolduracak Trafik suçu işlememektir.
Stajer olmayan kişilerin yılda 100 ceza puanı hakkın vardır.
Onun dışında Ehliyet sınıfının yeterliliğine göre istediği aracı kullanabilir,istediği yere gidebilir il içi veya il dışı fark etmez, stajer olduğu sürece yanında hiç kimsenin olmasına gerek yoktur.Stajer ehliyeti olan kişinin aracında stajerlikle ilgili hiç bir Harf,simge veya obje yoktur.
2 yıl içerisinde 75 ceza puanını doldurmayan kişinin 2 yıl sonunda stajerliği otomatikman kalkar kişinin hiç bir iş veya işlem yapmasına gerek yoktur.
B sıfını ehliyetler 10 yılda Ağır vasıta ehliyetler 5 yılda bir değişir.
Ehliyetler nüfus müdürlüklerinden randuvu alınarak değiştirilir.
Değiştirme işlemi yapılırken istenen belgeler
1-Kimlik kartı
2-2 adet biometrik resim
3-Sürücü olur sağlık raporu
4-Eski ehliyet
5- Kart ücreti (kamu bankalarına yatar her yıl değişir 2019 yılı için 15 tl )
en fazla trafik kazaları
1- Aşırı hız
2- Dikkatsiz uykusuz ve yorgun araç kullanma buna günümüzde cep telefonu ile konuşma dahil
3-Hatalı sollama
90 km/s hızla otomobil yaklaşık bir sn 25m yol alır bu bir fizik kuralı
90 Km=90000 m eder
1saat =60 dakika
1 dakika=60 sn60x60=3600
YOL=HIZ/ZAMAN =90000/3600=25 M
Kişi tehlikeyi gördüğü anda beyin ayağa komut verir ayağını gazdan çek frene bas diye
Bu arada araç yol alır bu mesafeye biz İNTİKAL MESAFESİ diyoruz ki buda yaklaşık 1 sn kadar bir zamandır ve araç bu arada 25 m yol almış olur.
Birde frenleme mesafesi vardır.frene bastığın antan itibaren aracı kontrolden çıkarmadan sağa sola savurmadan durdurabilmeye FRENLEME MESAFESİ diyoruz buda yaklaşık 45 m dir
DURMA MESAFESİ = İNTİKAL MESAFESİ + FRENLEME MESAFESİ
DURMA MESAFESİ = 25 m+ 45 m= 70 m
Otomobil düzyolda, kuru havada ve asfalt zeminde 70 m mesafede durur
Eğer hava yağışlıysa yol iniş eğimli yol ve zeminde asfalt değilse bu mesafe dahada artar
1-Park için uygun yer seçilecek yani park yasağı olmaycak
2-Diğer araçların çıkışına engel olmayacak şekilde park edilecek
3- Aracın motoru durdurulacak yani stop edilecek
4- El freni çekilecek
5 -Vites düz yerde park yapılmışsa 1. vitese inişli eğimli ( rampa aşağı ) yerde park edilmişse geri vitese ,rampa yukarı yokuşta 1. vitese takılır. Vites boşta bırakılmaz
6- Otomatik araçlarda aracın vitesi P konumuna getirilir.
7- Direksiyon varsa kaldırım taşına veya duvara doğru çevrilir
8 - Camlar ve kapılar kilitlenir.
Aracınızın etrafını kontrol edin lastiklerden birinin havası inmiş veya patlamış olabilir.aracın tekerlerinin altında kedi veya köpek yada yavrusu veya başka bir canlı olabilir.
1 -Yolcu indirip bindirmek
2- Yük yükleyip boşaltmak
3- Kısa bir süre beklemek
Bu şekilde araçların durdurulmasına duraklma denir
Süresi 5 dakikadır.
Yapılan istatistiklere göre en fazla Trafik kazası Temmuz ayında olur onu takip eden ayda Ağustos ayı yani yaz ayları
En az kazada şubat ayında olur
Ehliyet sınavları her ayın 1-10 arası dönem açılır kursiyer kayıt olur teorik eğitimi alır o ay içimde teorik sınava yani e- sınava girer sonra 16 saat birebir direksiyon eğitimi alır direksiyon eğitimi 50 dakika dan 16 saattir ve birebir verilmesi zorunlıdur. direksiyon eğitimini tamamlayan direksiyon sınavına girer süre yaklaşık 1 ayla 45 gün arasındadır
teorik ve uygulamalı direksiyon şeklinde olur.teorik eğitimin alan e-sınava için randevu alınır hafta içi ve hafta sonu olur teorik sınav 45 dakika 50 sorudan ibarettir sınav sonunda kişiye geçip kaldığı bildirilir.geçen aday 16 saat direksiyon eğitinini tamamlamışsa bu seferde direksiyon sınavı için Milli Eğitim Müdürlüğne bildirilir direksiyon sınavlarını ilçe MEM tarafından cumartesi veya pazar günleri yapılır.
Direksiyon sınav sonuçları sınav günü akşam 18 de kurs tarafından kursiyere bildirilir.
Her yıl değişmektedir Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir ve ücreti MEB alır .2019 yılı için ücret 110 TL ilk giriş içindir .
Direksiyon sınavı 2019 yılı ilk sınav ücreti 110 tl kaldığınız zaman 2 saat direksiyon dersi almak zorunluluğu vardır direksiyon ders saati ücreti 2019 yılı için 90 tl dir 2x90= 180 ders ücreti 110 tl Milli Eğitime ödenen sınav ücreti toplam 180+100 =290 tl dir.
Kursiyerin 4 hakkı vardır.
Yazılı sınav harcı kurs aracılığı Milli Eğitim Bakanlığına ödenir.her sınav için 80 tl dir.
Kursiyerin 4 yazılı sınav harcı vardır.
15 gün sonra tekrer e-sınav için randevu alınır.her seferinde 80 TL Milli Eğitim Bakanlığına kurs aracılı ile ödenir.
Kursiyerin 4 hakkı vardır kaldığı her sefer 80 TL ödemek zorundadır.
Direksiyon sınavındn geçip kaldığı sınavın yapıldığı akşam saat 18 00 de kursiyere bildirilir.kalan aday 2 saat direksiyon dersi almak zorundadır.bu ücrete tabidir 2019 yılı ders saati 90 tl 2 saat 180 tl kursa ödemek zorundadır. 110 tl de milli eğitime ödenen sınav ücretidir.toplam cebinden çıkacak para 290 tl dir.
Kursiyerin 4 sınav hakkı vardır.
Direksiyon sınavı Milli Eğitim Bakanlığı sınav yapıcıları tarafından yapılır . Cumartesi ve Pazar günleri yapılır.
Sınav 35 dakikadır 5 dakikası değerlendirmeye tabii değildir. 30 dakika içinde iki hata yapanın sınavı geçersiz sayılır.
Yazılı sınav girmek için teorik eğitimini tamamlayan kişlere e-sınav için randevu alınır. Snav 50 soru 45 dakikadır
35 soru yapan sınavı geçer.
Sınavdan kalanın 4 hakkı vardır.
0.50 promile kadar özel araçlar da 0.20 promile kadar da ticari araçlarda Alkollü araç kullanmak serbesttir.
Bunun üzerinde alkollü araç kullanmak yasaktır.
İlk defa alkolden ehliyeti alınana kişler 6 ay bekledikten sonra cezasın ödedikten sonra ehliyetini alabilir.
İki yıl bekledikten sonra cezasını öder sonra Sağlık Bakanlığının sürücü davranışlarını geliştirme kursuna katılır.Kursu tamamladıktan sonra ehliyetini alabilir. istanbul da il sağlık müdürlüğünün 0212 409 20 00 telefonu arayarak kurs için görüşebilirler.
Para cezasın öder sonra psikoteknik değerlendirmeye tabii tutulur ayrıca psikiyatri uzmanının muayenesine tabii tutulur.Bu değerlendirme ve muayene sonrasında uygun görülenlere geri alma süresi sonunda belgeleri iade edilir.
Sürücü kursunda yazılı ve direksiyon sınavını geçenlere dosyaları verilir.Dosyasını alan kişi Nufüs müdürlüğünden randevu alarak Harçlarını devlet bankalarından birine (ziraat,halk,vakıfbank ) yatırır bu harç her yıl değişir 2019 yılı B sınıfı için 613 TL maliye harcı 165 TL kart parası polis vakfına 31 TL toplam 809 TL dir.
Ülkemizin anlaşmalı olduğu yaklaşık 50 ülkede araç kulanabiliriz.
ALMANYA.ARNAVUTLUK. AVUSTURTA.,AZERBEYCAN,BELÇİKA,BOSNA-HERSEK, BULGARİSTAN,ÇEK CUMHURİYETİ,DANİMARKA,ESTONYA ERMENİSTAN.FRANSA,FİNLANDİYA.GUENNESEY, GÜNEYKORE,HOLLANDA ,HIRVATİSTAN,IRAK.ISLE OF MAN,İNGİLTERE.İTALYA,İSKOÇYA, İSVİÇRE,İSPANYA,İRLANDA.JERSEY,KAZAKİSTAN,KARADAĞ.KIRGIZİSTAN,KUZEY İRLANDA,LİTVANYA ,LETONYA.,LÜKSEMBURK,MACARİSTAN,MEKADONYA, MOLDOVA ,MALTA,NORVEÇ,ÖZBEKİSTAN,PORTEKİZ,POLONYA,ROMANYA,RUSYA,SURİYE,SLOVAKYA,SOLOVENYA,SIRBİSTAN,TACAKİSTAN,YUNANİSTAN,STATES OF JERSEY
Bu ülkelerdeki geçerlilik şartlarını www.trafik.gov.tr sitesinden detaylı bir şekilde güncel olarak yurt dışına çıkacağınız zaman gerek araçla gerekse araçsız şartlar her yıl değişmektedir ama bu siteyi çıkmadan önce incelerseniz gideceğiniz ülke ile ilgili daha sağlıklı güncel bilgiler alabilirsiniz.
Kaybettiğiniz ehliyetiniz eski ise devlet bankalarına 15 tl ehliyet kart ücreti yatırıp 2 adet biometrik resim ve sürücü olur sağlık raporu ile birlikte nufus müdürlüklerinden ehliyet randevusu alıp yeni belgenizi alabilirsiniz.
Eğer ehliyetiniz yeni tip ehliyet olarak çıkardıktan sonra kayıp ettiyseniz. bankaya yatırmanız gereken para miktarı 196 olacaktır diğer iş ve işlemler aynı sadece bankaya yatırılan para miktarı değişmektedir.
Yazılı sınav için size daha önceden sürücü kursu tarafından randevusu alınan e-sınav merkezine 15 dakika önceden gitmeniz gerekir.yanınızda nufüs cüzdanınız ve sürücü kursunun vermiş olduğu sınav giriş belgesi olmak zorundadır sınav 1 dakika bile geç kalırsnız sınava alınmazsınız.sınav giriş belgenizde sınavın tarihi,saati ve e-sınav merkezinin adresi yazılıdır.
Direksiyon sınavı içinde kurs daha önceden hangi tarih ve saate sınava gireceğinizi size iletir.yine nufüs cüzdanınız. ve sürücü kursu tarafından verilen sınav giriş belgeniz yanınızda olamak zorundadır sınav saatinden 15 dakika önce sınav yerinde hazır olmak gerekir 1 dakika bile gecikseniz sizi sınav komisyonu sınava almayabilir.
Sertifikanızı hak ettiğiniz günden itibaren 2 yıl içinde ehliyete dönüştürmek zorundasınız.2 yıl geçirirseniz almış olduğunuz sertika geçersiz olur..
Sürücü Kursları Milli Eğitim Bakanlığına bağlıdır.Ruhsatlarını Milli Eğitim Bakanlığı verir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenir.